A kvarc vagy mechanikus szerkezetű óra a jobb?

Sokan bizonytalanok, amikor az órák szerkezetéről van szó, mert nem rendelkeznek kellő információval a működésükről, előnyeikről és hátrányaikról, így nem tudnak megfelelő döntést hozni, hogy melyik a nekik való karóra.

Ebben szeretnénk segítséget nyújtani. Bemutatjuk a kvarc és mechanikus órák közötti különbségeket.

A Kvarc szerkezet

A kvarc szerkezetet akkumulátor (az elem) hajtja, illetve az abban lévő elektromos áram. Működése során az áram a szerkezetben lévő kvarc kristályt rezegteti, ez a vibrációs rezgés mozgatja a szerkezetben lévő "motort", a motor pedig mozgatja a mutatókat.

A kvarcórák előnyei:

A kvarc szerkezet egyik előnye, hogy a vibráció folyamatosan megszakítás nélkül fennáll, az óra szinte 100%-osan pontos marad a működés során. Ennek köszönhetően a kvarc szerkezetű órák havonta átlagosan maximum 10-20 másodpercet késhetnek vagy siethetnek. A japán Seiko órák évente kevesebb, mint 15 műsodpercet késnek, a világ egyik legpontosabb órái. A világon mégis ellenhadjárat indult ellenük a Rolex márkával való versengés miatt.

A kvarc órák másik előnye, hogy nem szükséges hordani az órát, akkor sem áll le a múködés, ha mozdulatlan állapotban pihen a fiók mélyén. Mindig számíthatunk rá, hogy kvarc óránk minden körülmény mellett pontosan mutatja az időt.

Harmadik, nem elhanyagolható előnye, hogy nagyon egyszerű karban tartani, csak elemet kell benne cserélni. Sok évig működik anélkül, hogy bármilyen törődést igényelne, de nem árt ellenőrizni a tömítéseket, és odafigyelni arra, hogy lehetőleg ne érje víz.

Nagy tévhit, hogy a kvarc szerkezetes órák nem annyira jók, mint a mechanikus szerkezetűek. Ez olyan kijelentés lenne, mint hogy a tükör tojás rosszabb a rántottánál. Egyszerűen csak más, mindenki szabadon dönthet arról, melyiket kedveli jobban. 

A luxusóráknál is előszeretettel alkalmaznak ilyen szerkezetet.

Legkedveltebb kvarcóráink:

 

A Mechanikus szerkezet

A mechanikus karórában nincs elem és akkumulátor sem. Ezek az órák hasznosítják azt az energiát, amit a viselője a csuklója mozgatásával vagy az óra felhúzásával termel. Ez alapján különböztetjük meg 2 típusát:

1. Az automata szerkezet működéséhez a csukló mozgása szükséges. Az óra mozgása megforgat egy rotort, amely forgása felhúzza a főtengelyt. Ez a mozgás energiát termel, ami a fogaskerekekhez jut, ezek pedig megmozgatják a mutatókat.


2. A kézi felhúzós szerkezetű karórát az óra koronájának tekerésével lehet felhúzni. Hasonlóan működik, mint az automata szerkezet, de itt kézzel kell felhúzni egy rugót a korona tekerésekor. Hátránya, hogy nagyon óvatosnak kell lenni, nehogy túlfeszítsük a rugót. 

A mechanikus órák másik hátránya, hogy nem annyira pontosak, mint a kvarcórák, naponta akár több másodpercet is eltérhet a pontosságuk. 

A felhúzás után körülbelül 40-48 órán keresztül járnak, ami függ az óra márkákától és az igénybevételtől is, és még attól, hogy mennyi idő telt el az utolsó szervíz óta. 

Karbantartást kb. 5 évente igényel, amelyet órás szakembernek vagy márkazservíznek ajánlatos elvégezni. A szervíz során darabjaira szedik az órát, megtisztítják, kenést adnak neki, esetleg cserélik az elkopoott alkatrészeket és a tömítéseket, majd finomhangolják.

Kvarc szerkezet előnyei:

Pontos
Kevesebbszer kell karbantartani
Olcsóbb

Kvarc szerkezet  hátránya:
Elemet kell cserélni benne

Mechanikus szerkezet előnyei:

Más érzetet kelt a viselése, előkelőbb, több szűz éves kultúrája van
Nincs szükség elemre
Időtálló

Mechanikus szerkezet hátrányai:

Érzékenyebb
Kevésbé pontos
Gyakrabban igényelnek karbantartási munkálatokat
Költségesebbek


Bármelyik szerkezetet választja, webshopunkban megtalálja az Önnek megfelelő karórát. Több féle óra közül választhat ár, szín és design szerint.